Onze koningin

Stel dat ik zou mogen bepalen of Nederland een republiek of een monarchie moest worden, dan zou ik van Nederland een republiek maken. Desondanks hou ik verschrikkelijk van ons koningshuis. Niet dat ik dagelijks http://www.koninklijkhuis.nl/ bekijk, of de tv aanzet zodra Beatrix daarop verschijnt, maar ik mag graag door de roddelbladen kijken en hang urenlang met mijn neus boven die nieuwste officiële ski- of verjaarsfoto’s. Ik kijk graag naar Blauw Bloed en zal nooit wegzappen als Peter van der Vorst het woord neemt in RTL Boulevard. Ik aanbid Máxima en de meisjes en vind Beatrix fantastisch.

Vooral de laatste dagen. Wat een geweldige vrouw is onze vorstin. Getuige van een vreselijk drama en nog geen paar uur later, menselijk aangeslagen en met precies de juiste woorden op televisie. En dan wordt het 4 mei en dan staat ze daar weer gewoon op de Dam. Glimlachend om het donderende applaus dat het publiek haar zomaar geeft. Geheel ongepast natuurlijk, tijdens zo’n Dodenherdenking, maar wat had ze het verdiend. En nu, op 5 mei, staat ze weer paraat, tijdens het jaarlijkse Bevrijdingsconcert. In de stromende regen zit ze daar. Weliswaar in bontjas (foei Bea!), maar ze is er. En niets in haar gezicht en fysiek verraadt angst. En dat vind ik knap. Heel erg knap.