Uiterlijk

Het uiterlijk is een groot ding. Iets zeggen over het uiterlijk van andere mensen is zo nodig een nog groter ding. Hoewel iedereen diep van binnen, of soms iets minder diep van binnen -zoals ik- een mening heeft over het uiterlijk van andere mensen, is het toch erg not done om daar hardop over te praten. Fluisteren over iemand, dat mag wel, maar luidkeels je mening verkondigen op een weblog of gewoon midden op straat, daarvan gaan bij velen de haren rechtovereind staan.

Dat merkte Nynke, die het deze week waagde een stukje te schrijven over wit, lillend vlees op viva.nl en dat merkte ik ook, door de reacties die ik uit diverse hoeken kreeg op mijn stukje hieronder.

Ik hou er natuurlijk ook helemaal niet van als ik over straat loop en iemand roept dat ik een dikke kont heb. En ik hou liever ook mijn buik in als ik in bikini over het strand banjer. En toen vriend H. in de supermarkt uitgemaakt werd voor de lokale zuiplap, moest ik ook heus even slikken. Hoewel hij zich natuurlijk best even had kunnen scheren.

En ik ben me er ook erg bewust van dat ik snel iets van mensen vind. Sterker nog, vriend H. en ik kennen geen leuker spelletje dan op een terras zitten en mensen beoordelen. ‘Kijk, een Oerolina’, fluisteren wij dan als er een gebatikte juffrouw met hennahaar voorbij huppelt. Of: ‘Meisje, trek toch geen skinnyjeans aan’, als er een 16-jarige langskomt die helaas nog niet van haar puppyvet af is. En dan stoten we elkaar aan en lachen in ons vuistje.

Dat is natuurlijk helemaal niet netjes. Maar wij, cq. ik bedoel daar echt helemaal niets persoonlijks mee. Ik ken die hennamevrouw en dat 16-jarige meisje niet en vind dus eigenlijk ook niets van ze. Ik bekijk alleen hun uiterlijk en mag daar dan graag iets over zeggen. Net als ik dat bij een gebouw doe. Of bij een schilderij. Het gaat niet om de persoon, het gaat gewoon om het voorkomen. Registratie dus.

Doet dan niemand anders dat? Als ik de reacties op het stuk van Nynke mag geloven, bestaat ons land uit louter heilige boontjes. En daar geloof ik dus niets van.

Maar eigenlijk wil ik natuurlijk gewoon sorry zeggen voor het feit dat ik mensen soms onheus beoordeel op hun uiterlijk, om iedereen maar te vriend te houden, maar dat is laf, hè?