In de media

Veel medianieuws vandaag! Giel Beelen moet van de Rijksvoorlichtingsdienst stoppen met zijn nepinterviews met premier Balkenende en Prins Willem Alexander. Ik moet eerlijk zeggen dat ik af en toe ook in de war was als ik de heren in gesprek hoorde met Beelen, totdat ik Balkenende voor de zoveelste keer het woord ‘opwindpaarden’ hoorde roepen. Ik vond het altijd erg spannend om naar te luisteren, maar werd er ook wel een beetje moe van zo onderhand. Nu is het dus voorbij:

RVD sommeert Beelen te stoppen met misbruik ‘Balkenende’
HILVERSUM (ANP) – De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dreigt 3fm-diskjockey Giel Beelen met stappen als die niet direct ophoudt met het misbruiken van geluidsfragmenten van minister-president Jan Peter Balkenende en prins Willem-Alexander. Dat heeft de dienst vrijdag bevestigd. De diskjockey is hiermee juridisch in overtreding.Beelen gebruikte de afgelopen maanden te pas en te onpas fragmenten van een interview dat hij eerder met Balkenende had. Hetzelfde deed hij met een gesprek dat 3fm-collega Michiel Veenstra onlangs met de Prins van Oranje voerde.De RVD spreekt van een aantasting van de integriteit van beide betrokkenen. ,,Met name het nepinterview met de minister-president over een gevoelig en politiek beladen onderwerp als het asielbeleid was ronduit kwetsend voor hem”, aldus de RVD. Het gebruik van iemands stemgeluid zonder zijn of haar toestemming vormt een juridische inbreuk op het grondrecht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer.De radio is een ander medium dan televisie, oordeelt de RVD. ,,Bij het gebruik van zichtbare lookalikes of poppen is duidelijk dat er sprake is van satire”, stelt de zegsman. ,,Voor de radioluisteraar is het in veel gevallen niet duidelijk dat er sprake is van een nepinterview.”Giel Beelen stelt in een reactie niet de indruk te hebben dat zijn luisteraars denken dat hij echt met Balkenende praat. ,,Ach, dat is natuurlijk flauwekul. Het is een lolletje”, licht hij toe. ,,Het gesprek dat ik met hem had was erg leuk. Hij reageerde spontaan en lachte zelfs. Ik heb alleen maar positieve reacties gehad naderhand.”Desondanks geeft de dj gehoor aan de oproep van de RVD. ,,Ik besef dat het veel gezeik op kan leveren als ik ermee doorga”, erkent hij. ,,Dat is het me niet waard. Zolang zal Balkenende toch ook geen premier meer zijn.” Beelen komt maandagochtend in zijn uitzending terug op de zaak.

Ook kwam vandaag het schokkende nieuws dat Lingo moet stoppen. Er kijken teveel ouderen naar het programma. Het is toch godgeklaagd! Kijken er eens mensen naar een programma van de publieke omroep, wat toch het belangrijkste doel was van de nieuwe zenderindeling, is het weer niet goed! Rest er voor de ouderen onder ons niks anders dan Catherine bij Max. De vraag is echter of ze daarvan geen acute Alzheimer krijgen.