Het decolleté van Anneke Blok

Actrice Anneke Blok, die u natuurlijk allemaal kent als de overspannen moeder in ‘Alles is Liefde’ (en zo niet: klik dan maar even hier), of van haar stem in de HEMAreclame (luister maar hier) is tijdens deze dertigste editie van het Nederlands Filmfestival Gast van het Jaar. En dat is leuk, want nu kun je al haar films gaan zien. Ik zat vanmorgen bij ‘Tiramisu’ en daaraan voorafgaand draaide een soort compilaties met al haar films. En daar had ik er verdacht weinig van gezien. Ja, ‘Alles is Liefde’ dus, maar wie heeft die nou niet gezien?

‘Tiramisu’ is wat dat betreft een goede start. (Stukje zien? Klik dan hier) Die namelijk speciaal voor Anneke geschreven en gaat ook een beetje over Anneke zelf, al mag ik voor haar hopen dat zij niet zo aan de grond zit als de grote theateractrice Anne die ze speelt, wier woonboot (Annekes eigen, zo hoorde ik) door de Belastingdienst geveild gaat worden, en wier man (Gijs Scholten van Aschat) er door haar schuld vandoor is met een dertig jaar jongere Sylvia Hoeks.

In die film droeg Anneke Blok nogal vaak blote jurken, omdat ze nog weleens op een première of ander hip acteursfeestje was. En toen zag ik het: ze heeft al een behoorlijk oudevrouwendecolleté. Zo eentje vol rimpels en butsjes en scheurtjes, die nog eens extra geaccentueerd worden door push-upbeha’s, of van die kipfiletvullingen. Toen ik beter keek, ontdekte ik dat Anneke ook al best een oude kop heeft. Veel rimpels enzo. Een beetje een rokershoofd, maar niet zo erg als de dames Veerkamp hoor. Dat nog lang niet. Maar gewoon: lijntjes in het voorhoofd, lijntjes bij de ogen en twee dikke lijnen langs de mond. Niks mis mee, verder, want dat hoort er ook bij als je ouder wordt, tenslotte. Beter dan dat ze aan de botox zat. Zoals Linda de Mol. Die zag ik een uurtje later in ‘Terug naar de Kust’ (kun je hier zien, maar ik zou het niet doen), die waarschijnlijk zo geschrokken was van haar lachrimpeltjes en gewone oogleden in de close ups, dat ze onmiddellijk naar de optrekker is gerend. Enfin.

Nu wilde ik een heel verhaal schrijven over dat Anneke Blok pas ergens in de veertig is en dat me dat zoveel angst aanjaagt, omdat ik toch zelf ook al de dertig nader en, als ik mijn borsten stevig tegen elkaar aandruk, toch ook al een niet-meer-zo-heel-strakke huid detecteer. En dat ik groeven heb in mijn voorhoofd waar water in zou kunnen blijven staan. Om van de gleuven naast mijn mond nog maar te zwijgen. En dat Anneke Blok er dus het levende bewijs van is dat dat binnen niet al te lange tijd nog veel en véél erger is!

Maar dan moest ik natuurlijk wel de juiste geboortedatum van Anneke Blok weten. Die stond gelukkig op Wikipedia. 24 December 1959. Anneke Blok wordt dit jaar 51. Ze is helemaal geen 40 en-een-beetje. Maar gewoon een krasse vijftiger. Die er dus prachtig uitziet voor haar leeftijd.

Pfjoeuw. Nog zeker twintig jaar te gaan!