Koopkracht

Ik stond er nogal van te kijken, van de koopkrachtberekeningen die onderzoeksbureau Nyfer maakte in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Ik verbaasde me niet over het waarheidsgehalte van die cijfers -dat nogal laag leek te zijn-, maar over de zes modelgezinnen waarop Nyfer en de Volkskrant die berekeningen loslieten: het eenverdienende echtpaar in een huurhuis, het tweeverdienende echtpaar in een duurder huurhuis, het heel veel tweeverdienende echtpaar in een koophuis, de arme alleenstaande AOW’er en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Grote afwezige was ik. De alleenstaande éénverdiener in een niet al te goedkoop huurhuis. Maar ik miste ook de alleenstaande éénverdiener in een wel goedkoop huurhuis. Of koophuis. Ik miste dus gewoon de alleenstaande éénverdiener. Blijkbaar tellen wij niet mee voor de politiek.

En dat terwijl er in Nederland maar liefst 2,2 miljoen singles (al walg ik van dat woord omdat het me aan datingsites doet denken) zijn. In Amsterdam, zo zegt Wikipedia (jaha, dat heeft een lemma ‘vrijgezel!), is maar liefst 40% van de mensen tussen 25 en 40 jaar alleenstaand, oftewel: runt een zelfstandig economisch huishouden. Maar wat de bezuinigingen voor ons gaan betekenen, is mij volstrekt onduidelijk, omdat we niet binnen de zes modelgezinnen vallen.

Er wordt weleens gezegd dat alleenstaanden per definitie duurder uit zijn. Omdat ze in hun eentje een fikse huur op moeten hoesten, die stellen lekker met elkaar kunnen delen. Kopen in je eentje is vaak geen optie, dus een appeltje voor de dorst bij elkaar sparen zit er niet in. Boodschappen doen in je uppie kost, vanwege de grootverpakkingen, veel meer dan eten met zijn tweeën. Je kunt in je eentje wel een one bedded room huren in een hotel, maar moet dan vaak meer moet betalen. Of in ieder geval dezelfde prijs als een duo als je lekker in je eentje in een king size bed wil liggen. Een auto bezitten is goedkoper als je hem met z’n tweeën hebt, net als kamperen, want de plaats voor één tent staat vast, of je er nu alleen of met twee of meer in ligt.

Maar: in je eentje gebruik je minder gas, water en licht. De grote hoeveelheden boodschappen kunnen best de vriezer in of een paar dagen later nog opgegeten worden. Zo vaak zit je niet in je eentje in een hotel, want zeg nou zelf: hoe stom is dat? Je verbruikt minder benzine in je eentje. En hoeft niks te delen.

Wat ik nou weleens uitgerekend zou willen zien: is het leven in je eentje nou echt duurder dan met zijn tweeën?

Ik denk het eigenlijk wel…