Stop de oorlog tussen borstvoeders en flessenmoeders

1024px-Breastfeeding_a_baby-300x199

ALERT ALERT ALERT ALERT ALERT ALERT ALERT ALERT ALERT ALERT ALERT ALERT 

Dames, grijp de wapenen! Neem de vechtstand aan! Laat het haar op uw tanden zien en uw spierballen rollen… deze blog gaat over borstvoeding!

In de moederbusiness is er geen onderwerp dat zó veel stof doet opwaaien dan borstvoeding. Borstvoeding versus flesvoeding, wel te verstaan. Er hoeft op internet maar een algemene vraag te worden gesteld over, ik noem maar eens wat, de eerste hapjes en de thread eindigt steevast in een verbeten welles-nietes-discussie over de vraag wat nou beter is: borstvoeding of poedermelk. Altijd.

Zelfs de vraag: ‘welke IKEA-bank is het meest geschikt voor een huishouden met twee peuters en een baby?’, zal via ‘vlekken op de bank’, ‘voeden op de bank’, ‘voeden met de gordijnen open’ en ‘voeden in het openbaar’, verzanden in ‘borstvoeding is goed’ en ‘flesvoeding is slecht’. Of andersom.

Borstvoeding is de godwin van de oudersites. Waar ‘gewone’ online discussies uiteindelijk altijd uitkomen bij Hitler en de holocaust, gaat zo ongeveer elk kinderonderwerp op internet na verloop van tijd uiteindelijk over borstvoeding. En daar kan ik dus niet meer tegen.

Want hoe vreselijk goed de dames ook proberen om open en vriendelijk te blijven en de andere vrouwen vooral niet hun mening op te leggen (‘iedereen moet gewoon doen wat hun (sic) het beste vinden hoor! Maar ík vind…’), dat is dus precies wat er wel gebeurt. Hoe omstandiger en zalvender de borstvoedingsvoorstanders uitleggen dat je kindje het recht heeft om zo vaak als ‘ie wil bij mama te mogen drinken en dat dat gewoon het allergezondst is en vooral ook het natuurlijkst, want dat is bewezen, des te harder gaan de flesvoeders van zich afbijten, omdat ze weken borstvoeding probeerden en uiteindelijk met uiteengereten en bloedende tepels naar de fles grepen, omdat ze kunstmelk nou eenmaal het handigst vinden of omdat het gewoon hun goed recht is om voor poedermelk te kiezen en wie denken die borstvoeders wel niet dat ze zijn?

Uiteindelijk wordt het virtueel matten. Omdat zowel de borst- als de flesvoeders natuurlijk helemaal niet open staan voor de mening van de ander. De borstvoeders voelen zich superieur en de flesvoeders voelen zich schuldig. Denk ik. Want borstvoeden, dat gebeurt al sinds Adam en Eva. Dat gegeven draag je onbewust met je mee. In je genen, ofzo. Dat is iets evolutionairs. Hoe bewust je er dus ook voor kiest je kind te voeden met poedermelk, er blijft onbewust altijd, diep in je achterhoofd en ver in je maag, iets knagen. En daar wordt door de borstvoeders handig op in gespeeld. Keihard peuren ze in dat schuldgevoel, met hun ‘huidhonger’, ‘mamamelk’ en ‘natuurlijke instinct’. En de flessenmoeders slaan even hard terug.

Ik stel voor dat we ermee ophouden. Laat de borstvoeders lekker borstvoeden en de flesvoeders fijn de fles geven. En dan laten we wettelijk vastleggen dat beide keuzes het beste zijn en dat je er in het openbaar niet over mag debatteren. Elke site en elk forum krijgt een speciaal script dat kan zien dat een onderwerp verzandt in een voedingsdiscussie. En dan wordt gewoon het hele zaakje gewist.

Dan kunnen we tenminste weer ontspannen tips uitwisselen over baby’s eerste hapjes (Wortel of spinazie? Drie of vier lepeltjes?), bespreken welke bank het lekkerst zit en welke film je echt moet zien als je een eindelijk een oppas hebt gevonden.

Wat moet dat heerlijk zijn.