Make-up, geef me je mahake-up!

Eerst gaan we even terug in de tijd. Kennen jullie deze nog?

Binnenkort volgt een ode aan Kinderen voor Kinderen 7. De allereerste KVK-elpee die ik kreeg op Sinterklaasavond 1986. Ik ken hem nog altijd helemaal van buiten. Van nummer 1 tot en met het laatste lied: totaal uit mijn hoofd. Enfin. Nu gaan we het even over make-up hebben.

In de eerste plaats ontdekte ik door KvK’s ‘Make-up’, dat er in 1986 ook al lipgloss bestond! Ik dacht dat dat echt iets van de laatste jaren was. Daarnaast hoor ik nu ineens dat het KVK-achtergrondkoor ‘poeder’ zingt, in plaats van ‘moeder’. Nooit geweten. Voordeel is wel dat dat koortje louter make-up producten bezingt die ik ken. ‘Eyeshadow, rouge, lippenstift, mascara (ik zeg trouwens altijd mascaaaara), poeder, nagellak, wenkbrauwpotlood, pincet, eau de toilette.’ Allemaal bekend, bijna allemaal in de kast. Op de poeder en het wenkbrauwpotlood na. Dat vind ik make-up voor gevorderden.

Nynke had laatst een grotere shock. Die bekeek een filmpje op internet waarin een meisje zich in 8 versnelde minuten probeerde op te maken. Daar had ze zeven (7!) kwasten voor nodig, en een koffer vol producten waar Nynke, noch ik, ooit van gehoord hadden. (Ik heb trouwens laatst wel een kwastje gekocht voor mijn lippenstift, want het schijnt dat je het daar mooier mee kunt aanbrengen (zo heet dat ook hè: aanbrengen. Opsmeren is een heel ordinair woord in de make-up-, wat zeg ik, visagíewereld.)

Nynke vraagt zich nu af of zij wel normaal is, omdat ze alleen maar mascara en een beetje oogschaduw gebruikt. Ik heb het antwoord: Ja Nynke, jij bent doodnormaal. Dat heb ik net in Vrij Nederland gelezen. Daarin stond deze week een artikel over dameswintermode. Het schijnt dat jassen- en laarzenmerken bewust rekening houden met de Nederlandse vrouw. Die strekt namelijk bij het passen van een jas haar armen recht voor zich uit, om te kijken of de mouwen wel lang genoeg zijn voor op de fiets. Die wil geen knopen alleen, maar ook een rits erbij, want anders is het zo koud op de fiets. En een capuchon is ook wel zo handig.

Laarzen met hakken? Leuk voor een feestje, maar doe maar niet op dinsdag. Zo onpraktisch. Vrouwen uit met name Zuid- en Oost-Europese landen kijken vaak geringschattend naar de dames uit Holland. In hun ogen verslonzen wij onszelf, hebben we geen oog voor stijl en schoonheid en kopen wij alleen kleding om de praktischheid.

Dus eigenlijk zijn wij uitzonderlijk, Nynke en ik. Want wij gebruiken in ieder geval nog make-up. Die heel onpraktisch kan uitlopen.