De Beatles op mp3

Lang geleden kreeg ik van Sinterklaas een cd van de Beatles. ‘One’. Alle hits fijn op een rij. ‘One’ werd acuut mijn lievelingscd, ik draaide hem helemaal grijs. En, voor zover je fan kan zijn van een niet meer bestaande band, ik was fan. Op een dag had ik alleen het hoesje van ‘One’ nog. Dat was een erg mooi hoesje, rood met een grote gele ‘1’ erop, maar het belangrijkste, de inhoud, ontbrak. Mijn geweldige Beatlecd was kwijt! Ik heb er hete tranen om vergoten, maar het schijfje kwam er niet mee terug. En tot op de dag van vandaag heb ik geen idee wat er mis is gegaan.
Gelukkig brak toen het ‘mp3-downloadtijdperk’ aan. Alle liedjes van de Beatles, zo voor het grijpen! Maar ik wilde natuurlijk niet álles binnenhalen, de zweverige jaren zestig shit van George Harrisson kan me bijvoorbeeld gestolen worden. Maar mijn downloadprogramma bood álle albums van de Fab Four aan, in een makkelijk pakketje. Ik hoefde alleen maar vrij lang mijn computer aan te houden en een uitpakprogrammaatje te installeren en dan zou ik mijn leven lang zonder pauze Beatles kunnen luisteren. Dat moest de pijn om het gemis van mijn ‘One’cd toch kunnen verzachten.
En inderdaad, na een tijdje wachten stond de complete discografie van The Beatles op mijn harde schijf. Vol goede moed pakte ik de bestandjes uit en transporteerde ze naar mijn Winamp-player. En toen gebeurde het. Het werd één grote desillusie. Ik had dan nu wel alles van The Beatles, maar ik kon helemaal geen liedjes kiezen! De 324 albums waren gewoon aan één stuk! Eén album was maar één mp3! Wie heeft dat verzonnen? Ik wil toch kunnen zappen, scrollen, pauzeren, doorgaan, en de volgorde aanpassen hoe en wanneer ik dat wil? Ik wil toch niet verplicht alle nummers te hoeven horen? Ik moet immers George Harrisson overslaan! Nou ja. Enfin. Er staan geen Beatles meer op mijn computer. Ik ga gewoon cd’tjes kopen. Zoals het hoort. En laten The Beatles nou een soort van nieuwe plaat hebben! Daarmee kan ik naar hartelust zappen. Misschien word ‘ie wel net zo favoriet als ‘One’.