Pocahontas

Je hebt dat soms zo, enkele malen per jaar. Dat er ineens een nieuwe trend zichtbaar is. Zo zag je twee zomers geleden ineens overal Crocs, liep afgelopen winter de ganse stad op Uggs -terwijl die minstens drie jaar geleden al bij de Hollywoodsterren gespot waren, zo lang duurt het dus van mode naar mainstream- en was een jaar of vier geleden de pony ineens heel erg terug van weggeweest. En die is er nog altijd.

Het mooie van dit soort trends is, dat ze eerst langzaam sluimeren en dan ineens uitbarsten. Zo ook met de modegril die ik nu heb gesignaleerd. Wacht maar af, hij zit nog in de sluimerfase, maar dat duurt geen maand meer. Let op mijn woorden: het wordt de zinderende zomer van het Pocahontasvlechtje.

Een Pocahontasvlechtje -genoemd naar, inderdaad, indianenvrouwtje Pocahontas die het voor elkaar krijgt te trouwen met een blanke kolonist- kan alleen gedraaid worden bij mensen met lang haar. Liefst heel lang haar en het allerliefst nog supersteil. Maar bij een flinke bos haar met slag kán het ook mooi staan. Het Pocahontasvlechtje is eigenlijk niets meer dan twee kunstig in elkaar gedraaide strengen haar die boven de oren beginnen en achterop het hoofd worden vastgezet met een speldje. De rest van het haar blijft loshangen. Alsof je, inderdaad heel erg des indiaans, een tooitje op je hoofd hebt.

Wie te kort haar heeft om er twee mooie strengetjes van te maken, hoeft niet te treuren, zeker niet zelfs. Want heel erg hip en binnen de kortste keren om het hoofd van iedereen zijn de dunne gevlochten haarbandjes, die je deze zomer niet meer, zoals normaal, om de onderkant van je achterhoofd haakt, maar die recht om je hoofd zitten. Als een indianentooi dus, zoals je kunt zien op de foto bij dit stuk. Dit zijn allemaal hippe sterren, de foto is dus minstens drie jaar oud.

De ware Pocahontasvlechtdraagster hult zich trouwens in een tot op de grond hangende zijden halterjurk met grote bloemen, loopt op leren slippertjes, is heel erg bruin en draagt een grote zonnebril en rinkelende armbanden. En als ze meer van broeken houdt, dan loopt ze in een harembroek.

En zo gaan alle vrouwen eruit zien deze zomer. Al-le-maal. Let maar op.

P.S. De modebladen noemen deze stijl trouwens bo-chic. Van bohémien en van chic. Dus categorie batik en belletjebroeken meets gala en glinster. Zoiets.