(On)bewust asociaal

Onderweg naar de wc kwam ik langs het rookhok. Naast het rookhok is een soort nisje, waar ook vaak mensen staan te roken. Je kan er zo lekker op een hekje hangen en naar buiten kijken. Of op de verwarming zitten. Daarop zaten twee meisjes, te kletsen over een op handen zijnd artikel. Er kwam een mevrouw aan, die wilde roken. ‘Mag ik in het hoekje?’, vroeg ze. ‘Ik zit altijd in het hoekje.’ De twee meisjes keken even verbaasd, maar stonden toch op.

Mijn raderen gingen onmiddellijk draaien. Kwam deze mevrouw voor zichzelf op, of was ze asociaal? Ik zou echt nevernooit niet gevraagd hebben of ik in ‘mijn’ hoekje mocht, als daar andere mensen zaten. Eenvoudigweg omdat het ‘mijn’ hoekje niet is. En omdat ik dat gewoon niet durf te vragen. Misschien is dat laatste nog wel een belangrijkere reden. Dus was die mevrouw niet gewoon heel erg en terecht assertief?

Ik ben er nog niet uit. Vond het misschien toch vooral asociaal. Ik vind mezelf helemaal niet asociaal. Helaas denkt de nieuwe, best wel geinige, site van SIRE daar anders over. In het kader van hun nieuwe campagne ‘Onbewust Asociaal’ kun je testen hoeveel mensen per jaar last hebben van jouw onbewuste asociale gedrag. Bij mij zijn er dat 758. Best wel asociaal, zegt SIRE. (Oh, als je op deze link klikt, zie je mijn resultaten niet meer, maar die van een wonderkind!) En dat komt vooral omdat ik weleens mijn tas op mijn stoel zet in de trein. Dat ik dat alleen maar doe als er verder nog stoelen leeg zijn (en dat is dus alleen soms in de ochtendspits), was geen aanklikbare optie. Dus vindt SIRE dat jaarlijks 730 mensen niet kunnen zitten door mijn asociale gedrag! Stom!

Ik ben helemaal niet asociaal! Juist niet! Want ik heb geen hond en dus veroorzaak ik geen poep. Ik heb mijn MP3-speler alleen maar op in de sportschool en nooit in de trein en veroorzaak dus geen geluidsoverlast. Ik gooi weleens een prulletje op straat. Als dat toevallig uit mijn jas valt. Maar nooit expres een groot ding. Behalve een klokhuis. Daar hebben gemiddeld 3 mensen per jaar last van. Dat zijn er 3 teveel, okee. Maar is dat asociaal, SIRE? Hoe asociaal zijn andere mensen dan wel niet? Die met hun hond en iPod?