1in3-mini’s

Nasst het feit dat ik altijd in een krant of tijdschrift kijk wie het artikel heeft geschreven en ik stuk voor stuk de rouwadvertenties lees, spel ik (elke dag, maar ik het weekend gaat het het best) de 1in3-mini’s: de kleine advertenties in de krant waarin producten worden aangeprijsd, mensen worden gezocht, banen worden aangeboden en huizen worden verhuurd. En wie goed leest, komt weleens iets grappig tegen. Zoals deze advertentie, op zaterdag 20 oktober, in de categorie ‘Vraag en Aanbod’:

Te koop gevraagd door belangstellende
aan medegeinteresseerden
indien mogelijk een boek over natuurkundige Max Planck
of publicatie een Biografie van Arthur Seijss Inquart
een paar zelfgebreidde skisokken een blikje Erdal schoenpoets
een boek over de Blitzkrieg en eventueel een boek van Lou Jong.
alsmede eerste dagsenveloppen. bij voorbaat vriendelijk dank
Br. o. br. 23431665 bur. v.d. bl.

Dat iemand per advertentie boeken vraagt, kan ik goed begrijpen. Maar een boek over Max Planck moet toch gewoon in de bibliotheek te vinden zijn? De biografie van Seyss Inquart zal lastiger worden, maar die kan je vast ook nog wel ergens vinden. Maar waarom deze meneer zelf gebreide (met twee dee’s?) skisokken vraagt? En een blikje Erdal schoenpoets? Het zal wel iets bijzonders zijn, deze Erdal schoenpoets. Vermoedelijk is het nergens meer te koop, maar is de advertentiezetter erg gehecht aan de smeerbaarheid of kleur van het spul. Of gaat het hem juist om het blikje. De schoenpoets van tegenwoordig zit immers veel te modern in tubes of glazen potjes. En eerste dagsenveloppen? Het zal wel met mijn leeftijd te maken hebben, maar ik heb geen idee wat dat zijn. Kan je ze maar één keer gebruiken? Zijn ze gemaakt met of voor een speciaal doel?
Er is maar één conclusie te trekken naar aanleiding van deze advertentie. De meneer of mevrouw leeft in het verleden. Of is op zoek naar vroeger tijden. Toen Seyss Inquart nog leefde, Max Planck nog proeven deed, mensen nog zelf sokken breiden, schoenpoets nog in een blikje zat en eerste dagsenveloppen nog dagelijks gebruikt werden.