Ervaring

Ik zoek een baan. En tot nu toe is het zo gelopen:

Sollicitatie 1. Bureauredacteur bij de NPS. Na een week lag er een nette brief met daarin de mededeling dat ik helaas niet voor een gesprek werd uitgenodigd, in verband met mijn zeer geringe ervaring.

Sollicitatie 2. Redacteur bij RTL. Graag wilden ze me uitnodigen voor een gesprek. Dat ging leuk en goed en vervolgens hoorde ik meer dan twee maanden niets. Vandaag heb ik maar eens gebeld. Afgewezen. Ik zat bij de laatste drie, maar had te weinig ervaring.

Sollicitatie 3. Bureauredacteur bij Radio 1. Een gesprek zat er niet in. Te weinig ervaring.

Sollicitatie 4. Redacteur bij Radio 2. Op gesprek, na drie dagen telefoon. ‘Het was een nek een nek-race, maar de andere kandidaat had meer ervaring. Sorry’.

Lieve mensen van de radio en van de televisie: hoe kan ik ooit aan de door jullie zo gewenste ervaring komen als niemand me aanneemt? Als ik steeds afgewezen wordt door mijn gebrek aan ervaring? En als ik nog ook nog es echt geen ervaring had? Ik heb een intensieve journalistieke opleiding gehad, ik heb een drie maanden durende supergoede en goedgewaardeerde stage gelopen bij Radio 1, ik werk als redacteur voor een website en dat betekent dus dat ik in ieder geval elke week een artikel schrijf dat ook gepubliceerd word, ik heb mijn hele leven lang geschreven voor schoolkranten en opleidingsblaadjes, ik ben enthousiast, nieuwsgierig, hard werkend en ook nog eens ontzettend leergierig, daarnaast heb ik twee academische opleidingen achter de kiezen en dan nog wil niemand me hebben?

Ik snap dat dus niet. De vraag van deze week is dan ook: wie snapt het wel?