Flylady

Ik ben een chaoot. Mijn leven kent weinig systeem en daar word ik soms nogal moedeloos van. Want ik ben nooit eens ergens klaar mee, altijd ligt er nog wel ‘iets te doen’, omdat ik het zo moeilijk vind om dingen gewoon af te maken. Vooral op zaterdagen groeit de chaos mij vaak boven het hoofd. Dan moet ik altijd een hoop doen: boodschappen, de afwas doen, mijn bed verschonen, films kijken, afspreken met vrienen en vooral: schoonmaken. Mijn hele huis. In één keer. Dat moet van mezelf. Maar het resulteert altijd in chaos.

De dag begint altijd goed. Ik zit in mijn ochtendjas met een kopje koffie aan het ochtendblad en voel me heerlijk ontspannen en senang. Tot ik de datum zie en me bedenk dat X jarig is en dat ik X dus even een mail moet sturen. Dus computer aan. Terwijl ik eigenlijk de krant aan het lezen ben. Ik check mijn mail, de weblogs en verstuur mijn berichten. Ondertussen is mijn koffie op en wil ik nieuwe. Nog steeds in mijn ochtendjas slof ik naar de keuken om daar een enorme afwas aan te treffen. Die moet eerst gedaan. De krant ligt open op tafel, ik ben niet aangekleed en mijn computer staat aan. Iemand roept me op MSN en daar praat ik even mee, terwijl ik ondertussen heen en weer ren naar de keuken om de wasbak niet te laten overstromen. De afwas gaat in het water, maar als ik mijn handen in het warme water laat zakken, besluit ik dat het wel heel lekker zou zijn om eerst even te douchen. Dus dat ga ik eerst doen, terwijl ik bezig ben aan de afwas, een MSN-gesprek, een mail en het lezen van de krant. Het is dat ik geen wasmachine heb, anders was ik er op weg naar de douche vast ook achtergekomen dat mijn handdoeken op waren en die dringend gewassen zouden moeten worden.

Na het douchen is het afwaswater afgekoeld, zijn er drie mensen die met me willen MSN’en, weet ik niet wat ik aanmoet, geef ik mijn planten water in mijn onderbroek, haal ik de stofzuiger vast uit de berging, maar laat ‘m even in de keuken staan omdat ik eerst mijn fornuis moet ontvetten, tikt de tijd maar door en door en moet ik eigenlijk de stad in. Nu ja, en zo chaost het dus de hele dag door, voel ik me continu onrustig en komt er dus helemaal niks van het huishouden. Terwijl het hier zo stoffig is.

Gelukkig zijn er mensen die vrouwen zoals ik graag willen helpen. Ze heet Flylady, en stuurt je elke dag een mail met oppeppers en een kleine huishoudelijke taak. Na een week is je hele huis schoon en begin je weer opnieuw. Maar met ‘babysteps’, want doe nooit teveel ineens, is Flylady’s devies. Ik vind het een uitvinding en voel me weer helemaal happy. Nou ja, bijna dan, want eigenlijk moet ik nu twee artikelen schrijven, de afwas doen en mijn bed verschonen. Terwijl ik Flylady’s website bekijk. Foei toch.