Amerikanen zijn gek

Je moet niet chargeren, dingen niet te zwart-wit zien en vooral niet te snel oordelen, maar ik vind nu toch wel even echt dat Amerikanen gek zijn. Want wat lees ik vanochtend in Trouw? In de Verenigde Staten zitten minimaal 2225 KINDEREN levenslang in de gevangenis. Ze waren nog te jong om een rijbewijs te halen, en te jong om te trouwen, maar oud genoeg om tot hun dood achter de tralies gestopt te kunnen worden. En heus niet voor driedubbele moorden of andere afschrikwekkende misdaden waarvoor je snel en lang opgesloten dient te worden. Bij twee gevallen raakte er zelfs niemand gewond bij het gebeuren.

Neem nou Ian Manuel. Hij zit bijvoorbeeld al vanaf zijn dertiende (‘hij was bij aankomst nog te klein voor het gevangenisuniform’) in een isoleercel omdat hij betrokken was bij een gewapende overval. Als bendelid. Met zijn geweer verwondde hij een mevrouw, maar meer was het niet.

Ian gaf zichzelf zelfs aan bij de politie en die beloofde hem een gevangenisstraf van vijftien jaar als hij bekende. Maar helaas, de rechter dacht anders over deze bekentenis. Hij veroordeelde Ian tot levenslang. Dat de vrouw die hij verwondde hem heeft vergeven en zelfs een petitie heeft ingediend om hem vrij te laten, doet er allemaal niet toe. Ian zit al zestien jaar vast in de isoleer en verwondt zichzelf uit verveling met een tandpastadop. Want wat moet hij anders doen? Okee, een zelfmoordpoging kan ook nog. En dat deed hij dus al vijf keer.

Zoals Ian zijn er dus nog meer dan 2000 kinderen in de VS. Ter vergelijking: mensenrechtenorganisatie Human Rights schat dat er in de HELE rest van de wereld slechts twaalf jongeren tot levenslang veroordeeld zijn. Twaalf! Ontwikkelingslanden en landen in oorlog zijn meegeteld. Kan ik dus alleen maar concluderen dat ze gek zijn in Amerika. Knettergek.