Pepernoten


Het is vandaag 7 september. Dat betekent dat het nog zomer is. Gisteren lagen er al pepernoten bij de Albert Heijn. Mijns inziens horen pepernoten bij de herfst, maar ik kan me vergissen.

Overigens was ik niet de enige die verbaasd was:

Vroege intocht voor kruidnootje

Van onze verslaggever: Monique de Heer

Bij de firma Bolletje en winkelketen Albert Heijn is de hoop op een mooie nazomer inmiddels definitief vervlogen. Tot haar grote verbazing zag Katinka Eijk uit Delft deze week al kruidnoten en strooigoed in de schappen liggen bij Albert Heijn. Was daar een paar jaar geleden geen gentlemen’s agreement over gemaakt, nadat ouders zich wild ergerden aan het sinterklaasassortiment dat twee maanden voor de intocht van de goedheiligman al in de winkels lag?

Volgens Albert Heijn voorlichter Hellendoorn is er niets aan de hand. Mevrouw Eijck heeft het gewone ’winterassortiment’ aangezien voor snoepgoed van de Sint. Hellendoorn: ,,Er zijn inderdaad kartonnen verpakkingen van Bolletje met kruidnoten. Maar pas een week voor de intocht komen de echte speciale verpakkingen voor Sinterklaas met Zwarte Piet en zo. En speculaas verkopen we ook het hele jaar.’’

De assistent-filliaalhoudster van de AH waar de familie van Eijck de boodschappen doet, bevestigt dat er ook wat strooigoed in de winkel ligt. ,,Er zijn chocoladekruidnootjes en van die schuimpjes. Maar er staat geen Sint of Piet op de zakjes.’’ De verpakkingen zijn opgevrolijkt met cartoonachtige kruidnootjes op een slee met oranje mutsjes op of lachende sneeuwpopjes.

Katinka Eijk vindt het vervelend, want zulk snoepgoed hoort bij Sinterklaas, een feest dat haar familie ieder jaar met veel plezier viert.

Eijck: ,,Het is helemaal niet leuk dat er dan nu al kruidnoten in de winkel liggen. Het maakt toch niet uit of er sneeuwpoppen of Zwarte Pietjes op de verpakking staan, een kruidnoot is een kruidnoot. Sinterklaas is een enorm leuk feest en dat wordt zo toch een beetje bedorven.’’
© Trouw