Het nieuwe stalken

’t Was op een buitenfeestje met vuurkorven en het ging over Twitter. En over Hyves. En over Facebook. En over de onstuitbare drang dat je als je verkering uit gaat, de godganse dag al zijn (of haar) profielen gaat checken. Om te kijken of er al nieuwe foto’s staan, waar hij opstaat met zijn nieuwe, maar oh zo belachelijke kapsel. Nee, toen hij nog met jou was, toen zag hij er veel beter uit. Gelukkig eigenlijk maar dat ‘ie er zo slecht uit ziet. Misschien lijdt ‘ie ook wel een beetje onder de breuk…

Ook fijn: alle nieuwe berichtjes uitpluizen. Zo ver terug als je maar kunt. Wie is dat wijf? Waarom zet ze een x-je onder haar bericht? Heb ik vrienden die haar kennen? Oeh, ze krabbelt wel heel vaak. Oh nee, ze schrijft: ‘Was gezellig!’ Is dat zijn nieuwe vriendin?

Nog erger: inbreken in zijn e-mail. Wie lang verkering heeft, wil immers nog weleens wachtwoorden uitwisselen. Handig als je even niet thuis bent en toch iets moet hebben uit je inbox. Je vertrouwt elkaar, dus waarom niet? Bij een overe verkering wordt dat dus lastig. Ik zou het persoonlijk niet durven, inbreken in de email van mijn ex, maar ik ken mensen die dat hebben gedaan. En die dus nieuwe relaties hebben ontdekt. Precies datgene waar je niet op hoopt. Je checkt om te ontdekken dat ‘ie nog altijd van jou houdt. Of sinds de breuk geen sociale contacten meer heeft. Of depressief is geworden. Niet om vrolijke mailtjes naar nieuwe meisjes te lezen.

Bovenstaand gedrag noemde vriend T., op datzelfde feestje, ‘het nieuwe stalken’. Waarbij niet de gestalkte de dupe is (want posten voor de deur (zoals ik weleens heb gedaan), of op precies het juiste moment in de juiste kroeg/supermarkt/sportschool zijn, of brieven sturen of zelfs iemand achterna fietsen, is er nu niet meer bij), maar jij als stalker zélf bent het slachtoffer. Want zeg nou zelf, wil je echt weten dat ‘ie een nieuwe vriendin heeft, een nieuw kapsel, dat zijn oma dood is of zijn poes? Of dat ‘ie een lange reis heeft gepland of gaat parachutespringen en dat allemaal zonder jou? Nee. Dat wil je niet weten. 

Maar, zegt vriend T. ook: je kunt er ook echt niet omheen. Want je ex ontvrienden is echt het meest sneue dat je kunt doen. Dan laat je jezelf teveel kennen. Tss. Je wordt door al die sociale netwerken gewoon tot een stalker gemáákt. Tegen wil en dank.