Met de lift

Mijn bureau staat op de vijfde verdieping. Maar eigenlijk is dat de tweede verdieping, omdat de begane grond bij ons de derde heet. Want het gebouw staat scheef. Of eigenlijk is de grond daaronder dat. Enfin.

Ik werk dus op de vijfde. En daarvoor pak ik altijd de lift. Want ik heb dan al vier trappen opgelopen om op de begane grond cq de derde te komen en bovendien gaat iedereen met de lift. De ware reden voor mijn liftgebruik is echter dat in mijn werkpand de trappen heel erg verstopt zitten. De architect is er overduidelijk vanuit gegaan dat journalisten luie mensen zijn.

Om met de trap te willen, moet je namelijk vanaf de lift gezien een gang doorlopen, dan een zware deur met dranger door, dan een galmend halletje doorkruisen, dan weer een deur door en dan vier trappen op. Of zes. Ik weet het niet precies, hoeveel het er zijn. Niet teveel om het te laten in ieder geval. En die deuren en gangetjes, die zijn er dan boven ook weer.

Het is dus nogal een gedoe om met de trap te gaan en bovendien ben ik liever lui dan moe. Dat geef ik eerlijk toe. Dat ik naar de sportschool ga, à la, maar moeite doen voor traplopen, nee dank u.

Eigenlijk mag ik dus ook de volgende ergernis cq. levensovertuiging niet hebben, vind ik. Maar ondanks mijn eigen luiheid vind ik dus wel echt dat de mensen die op de vierde verdieping werken, gewoon met de trap moeten gaan. Want zij hoeven er maar twee (of vier, dat weet ik dus niet precies)! En met dat prinsessengedrag houden zij dus steeds het liftverkeer tussen de derde en de vijfde op.

Want het gebeurt me dus dagelijks dat ik op de derde sta te wachten op de lift, en dat die dan eerst een tussenstop maakt op de vierde, om weer terug te gaan naar de vijfde, om vervolgens te blijven hangen op de vierde en pas dan naar beneden komt. En dan sta ik erin, terwijl ik dus al drie keer met de trap had kunnen gaan, en dan stopt ‘ie weer op vier. Voor die ontzettend luie mensen die het vertikken de trap te nemen! Voor één klein verdiepinkje!

Ik vind dat we een regel moeten instellen: iedereen die goed ter been is en op verdieping een tot en met vier moet zijn, moet met de trap. En voor iedereen die hoger zit en ook met de trap wil, moet die dichterbij. Wel zo goed voor de conditie en de hart-en bloedvaten.