Koek van lichaamsvet

Soms moet ik heel rare berichten schrijven op DAG.nl:

Toen Georgina Verbaan eens liet weten benieuwd te zijn naar een stukje mensenvlees, viel heel Nederland over haar heen. Grote kans dat dat ook bij IRFAK Fat to Food Recycling gaat gebeuren. Het bedrijf zegt koeken en repen te maken van lichaamsvet, die kunnen worden verstrekt in de Derde Wereld.

Zij krijgen het vet van gewone mensen, die bij een cosmetisch chirurg een liposuctie laten doen. Via de website van het bedrijf kun je zelfs een liposuctie winnen, die zal worden uitgevoerd door de cosmetisch chirurgen waar IRFAK een contract mee heeft. De enige voorwaarde is dat je bereid bent je afgezogen vet om te laten zetten in de zogenaamde ‘nutrition bars en cookies’.

Overal te verspreiden
‘De koeken en repen bestaan voor de ene helft uit lichaamsvet en voor de andere uit suiker en vitamine C’, legt initiatiefneemster Mieke Smits uit in een reportage van de regionale omroep L1. ‘De producten worden zo verpakt dat ze tegen alle omstandigheden kunnen. Ze kunnen tegen alle weersomstandigheden, maar ook tegen vuur. Dat betekent dat ze altijd en overal verspreid kunnen worden. De cookies bijvoorbeeld, zitten met zijn allen in een handig doosje. Die kunnen makkelijk worden uitgedeeld vanaf vrachtwagens. Mensen kunnen ze dan onderling verdelen.’

Of de lichaamsvetkoeken ook goed aankomen bij vluchtelingen, kan Mieke Smits nog niet zeggen. ‘Het is heel moeilijk te tellen. Maar we hebben nu een afspraak met Birma en we verwachten daar 40.000 mensen te kunnen helpen met onze producten.

Echt of niet?

Wie ook graag levens wil redden met zijn eigen lichaamsvet, kan zich aanmelden op IRFAK.org. Een kritische blik op de website, maakt het aantal vraagtekens bij dit project alleen nog maar groter. Want het lijkt nogal vreemd, voedsel van liposuctieresten. Vies ook. En misschien zelfs wel onethisch.

Want, zo staat er op de site te lezen: ‘Medio 2007 werd aan de directie van IRFAK voorgelegd of men genegen zou zijn deel te nemen aan een tentoonstelling waarbij de reflectie op de relatie tussen het mondiale en het regionale centraal zou staan. Gezien de inhoudelijke uitgangspunten van deze manifestatie en de raakvlakken binnen de bedrijfsfilosofie van IRFAK hebben we hierin toegestemd. IRFAK is met een uitgebreide bedrijfspresentatie aanwezig, waaronder enkele tijdelijke laboratoria en de exposé van onze eerste lipo-donatievetten. Ook kunt u hier enkele van onze gezonde lipo-voedselproducten proeven.’

Netwerk
De presentatie van IRFAK is nog tot en met 30 november te zien in de Timmerfabriek in Maastricht. Daar zal dan ook wel duidelijk worden of het nu echt is allemaal, of niet. En anders is er altijd de reportage in Netwerk nog, woensdag te zien om 20.25 uur op Nederland 2.