Khaled

‘Aicha, Aicha, ecoute-moi’… iedereen kent deze hit van de Algerijnse zanger Cheb Khaled uit 1996. Afgelopen zondag trad Khaled op in Paradiso, Amsterdam. Ik was er samen met Sjoukje, die als verslaggever voor AT5 de beste man mocht interviewen. Haar Frans is niet al te best, noch het mijne, dus ze was zo tegenwoordig van geest om een Arabische tolk mee te nemen. De impact die deze taak had op de beste jongen, was onbeschrijfelijk. Met het zweet al op zijn voorhoofd stond hij voor Paradiso op ons te wachten, zenuwachtig prutsend aan zijn mobiele telefoon, die voortdurend afging. Ja, hij was een beetje nerveus, bekende hij met een wit gezicht. Het was nogal een jongensdroom om de grote Cheb Khaled van dichtbij te mogen zien en oh jongens, ook nog een paar vragen te mogen stellen. In de Arabische wereld is Chab Khaled namelijk net zo’n grootheid als Michael Jackson in de jaren tachtig in het westen was! En dat was voor mij, met oren die helemaal ‘staan’ naar westerse muziek, bijna niet voor te stellen.

Maar de sfeer in Paradiso overtuigde mij al snel van het tegendeel. Hier zou inderdaad een Groot Man optreden. Heel Noord-Afrikaans Amsterdam en omstreken was uitgelopen om hem te zien en het gonsde van opwinding in de poptempel. Cheb Khaled heeft veel fans: van snelle gladde Marokkaanse gozers, tot homoseksuele Turkse mannen en van blonde Hollandse vijftig plussers tot modieus geklede Algerijnse meisjes. Twee hoofddoeken zag ik in de zaal. Maar toch ook veel vrouwen die wegdoken voor de camera. Want stel je voor dat papa of grote broer erachter zou komen dat ze bij zo’n verderfelijk concert was. Ook al was het dan de de Koning van de Raï, de grote Cheb Khaled, die in haar eigen taal voor haar zou zingen.

Op FunX, de urban-radiozender van Nederland, voor randstedelijke jongeren tussen 16 en 30 jaar, is Khaled de meest gedraaide artiest. Echt! Raï-muziek is dus hartstikke hip, ook onder stramme blanke Nederlanders. In mijn oren was het vooral kattengejank. Tot ik Khaled zag en hoorde. Sjongejonge, wat weet die gast er een feest van te maken. Salsa, flamenco, pop, Afrikaanse stammenmuziek, maar ook het ‘moskeegejammer’… alles hoor je terug in zijn muziek. Met zijn enorme band vol traditionele muziekinstrumenten weet Khaled zijn sterrenstatus meer dan waar te maken.

Ik heb in ieder geval, bij nog geen enkel concert, een zaal vol publiek zo zien golven en dansen en zo uit zijn dak zien gaan. Wij westerlingen kunnen daar nog wat van leren. Cheb Khaled is hip!

Wie het interview met Khaled wil zien moet even surfen naar www.at5.nl/uitzending_gemist.asp en dan de uitzending van het AT5-Nieuws van maandag 23 april bekijken. Vanaf ongeveer 11 minuten is het item met Khaled te zien.