Wat zien ik?

Brad Pitt was op de Parade in Amsterdam! Dat heeft een medewerker van het festival gemeld, aldus www.elsevier.nl. Hij heeft de voorstelling Bandloopt 42 van muziektheatergroep Orkater gezien en nog een poosje rondgewandeld. Dé grote Amerikaanse acteur Brad Pitt is naar een Nederlandse voorstelling geweest op een fantastisch Nederlands theaterfestival. Oh mijn god. Was ik maar op de Parade!
Het schijnt dat Brad een appartement heeft in de Jordaan, maar heeft iemand hem daar ooit al eens gezien? Misschien moet ik maar eens gaan rondwandelen daar, want dames, wake up: Brad Pitt is in de buurt! Angelina: eat yout heart out!

Overigens, bovenstaande foto heb ik van elsevier.nl gehaald, maar gisteren las ik in De Journalist dat dat eigenlijk helemaal niet mag. Onder de kop ‘Foto uit de krant op je site zetten: rekening volgt’ schreef De Gelderlander dat lezers regelmatig een afdruk van een foto uit de krant vragen. Het antwoord van de krant is altijd hetzelfde: neem contact op met de fotograaf. De fotograaf heeft immers de auteursrechten. In het artikel staat ook dat je foto’s uit de krant niet zomaar mag gebruiken op bijvoorbeeld je website of weblog. ‘De kans is zeer groot dat je een meer dan pittige rekening krijgt thuisgestuurd van de fotograaf’. Freelance fotojournalist William Hoogteijling heeft laatst een webbeheerder een rekening van 150 euro gestuurd, spannend dus. Maar ik vraag me nu af: hoe zit dat met foto’s die je van een internetpagina haalt? Geldt dan hetzelfde? Want dan kan ik wel opdoeken geloof ik…

(Bron: De Journalist, 7 juli 2006)