Thuiskantoor

Ik ben een loonslaaf. En een freelancer. Als ik de inspiratie voel, en een leegte in mijn portemonnee, schrijf ik een artikel voor het een of andere medium. Ik vind dat heerlijk en zou het nog wel veel vaker willen doen. Alleen gebeurt dat niet, omdat ik nog niet zo goed tegen de eenzaamheid van het zzp-bestaan kan.

Ik bedoel: leuk, een artikeltje tikken aan je eigen keukentafel, met je eigen kopje thee, je eigen muziek, en aan de overkant niets dan lege huizen van al die mensen die wel een burgerlijk nine to five-bestaan leiden. Maar je zit daar dan wel verdomd alleen. Dan ga ik toch liever met andere freelancers of bewust-parttime-werkenden (de bekende BPW’ers) koffie drinken in een leuk café. Of winkelen. Of een boek lezen cq. film kijken. Dat kan ik prima alleen.

Maar werken? Het lukt me niet. Ik voel me dan zielig en door God en alle andere mensen verlaten. Het is een beetje te vergelijken met de totale leegte die je kan overvallen op een zaterdagavond als je weet (of denkt) dat iedereen zijn ballen uit zijn broek staat te dansen boven op de bar, en jij om welke reden dan ook thuis zit. Omdat helemaal niemand je heeft meegevraagd. Ergo: omdat helemaal niemand nooit aan jou denkt.

Enfin. Ik heb er dus iets op gevonden. Ik ben een thuiskantoor begonnen. Met wifi, koffie en een heerlijke lunch. Om gezellig met andere freelancers samen te werken. Een beetje zoals in de CoffeeCompany, maar dan goedkoper. Nynke is de eerste die de weg naar mijn thuiskantoor heeft gevonden. Okee, de wifi werkte niet bij haar, maar bij mij en mijn huisgenoten wel, dus waarom zou hij niet werken bij jou?

Zo heb ik het: A. gezellig, moet ik B. gewoon een beetje op tijd mijn bed uit en C. komt er weer fijn iets van de grond omdat ik wel moet werken. Nynke doet het immers ook. Het enige héél rare is dat ik nu, met haar tegenover me, niet uitgebreid privé ga zitten mailen. Alsof dat ineens niet meer mag, in deze semiofficiële setting. ‘Doe dat maar in je eigen tijd, meisje!’

Het thuiskantoor is gemiddeld twee tot drie dagen per week geopend, op steeds andere dagen. Dat dan weer wel. Meedoen? Laat het weten!