Jagen op die bal

Jagen, jagen, jagen op die bal
Koppen, draaien, geef die bal een knal
Hier en daar een pass
een potje bier, een blokje kaas
Nederland moet jagen, jagen
jagen op de bal! 

Het carillion van de Domtoren speelt het al dagen en het geeft me elke keer een vrolijk gevoel. Maar vanochtend kreeg ik er de kriebels van. Jongens, vandaag maak ik de allereerste WK-finale van mijn leven mee! Ik dacht eigenlijk dat het me niet zo heel verschrikkelijk veel zou kunnen schelen, maar de knoop in mijn maag spreekt andere woorden.

Mijn allereerste bewuste kampioenschap was het EK 1988, waarin Oranje zo fantastisch won van Rusland in de finale. Ik had een oranje Ruud Gullitpetje, met dreads eraan vast en ik herinner me met name het gepraat over de halve finale tegen West-Duitsland. Wedstrijdmomenten? Geen idee. Maar toch, het EK ’88, toen ik 7 was: ik was erbij.

Groot was dus ook de schok toen de Pers aan de heren voetballers vroeg wat hún eerste, bewuste EK of WK was. Dames en heren, houd u vast: het huidige Nederlandse Elftal zat pas in 1994, 1996 en zelfs in 1998 met een oranje vlaggetje voor de buis! Behalve Giovanni van Bronckhorst dan, maar die is ook al echt oud.

Er vanuit gaande dat ze toen een jaar of vier waren (voetballertjes zijn er vroeg bij, denk ik), dan zijn onze voetballers gemiddeld tussen de 20 en 25, of, okee, 30 jaar oud. Geboren rond, jaja, dat befaamde EK van 1988! Hallo!? Toen kon ik al fietsen, zwemmen en veters strikken!

Dat is natuurlijk een heel normale leeftijdscategorie voor de mannen van het Nederlands Elftal. Het probleem is gewoon dat ik ouder ben geworden. Kon ik eerder nog opkijken naar Marco van Basten en Dennis Bergkamp: échte mannen in een oranje shirt, nu wil ik Ibrahim Affelay (24) en Eljero Elia (23) over hun lieve kroeskopjes aaien. En dat sticht verwarring. Want in mijn ogen zijn mannen van een dergelijke statuur, automatisch ouder dan ik.

Zo denk ik ook altijd dat alle goede actrices boven de 28 zijn, terwijl een, ik noem maar wat, Kirsten Dunst, net 28 is. Anna Drijver is 27. En Keira Knightly, beste mensen, is pas 25.

Het zal me wel vaker gebeuren, de komende jaren, vrees ik. Ik word tenslotte over drie weken 29, wat een equivalent is voor bijna 30, maar de voetballertjes uit bouwjaar 1995 staan al te trappelen om het veld te betreden. Nog een jaar of twee en het geeft echt helemaal geen pas meer om te zwijmelen bij de ogen van dat leuke nieuwe spitsje. Daar ben ik dan echt te oud voor.

Maar voor een WK-finale ben je nooit te oud! Ik heb er zin in, ik heb er de kriebels van en we gaan winnen, potverdomme!