Op naar Rokytnice nad Jizerou ! (1)

Er ligt een ’to do-list’ op mijn bureau. Daarop staat:

– Katern afmaken

– Broodjes kopen

– Kauwgom kopen

– Coltrui kopen

– Tas inpakken?

– Slaapzak mee? (Het antwoord is ‘nee’, weet ik inmiddels)

Maar het belangrijkste dat me te doen staat voordat ik morgenochtend kan vertrekken is: bordjes maken. Morgen ga ik naar Praag, om maandag door te reizen naar Rokytnice nad Jizerou in het Tsjechische Reuzengebergte, om te gaan skiën. Ik ga niet met een jolige bus vol dronken pubers, maar liftend met achttien vrienden. En wie gaat liften, heeft kartonnen bordjes met de bestemming nodig.

Als het meezit, leggen liftvriend M. en ik de 863 kilometer naar Praag in een uurtje of veertien af. Dan zitten we morgenavond om negen uur prinsheerlijk aan een spotgoedkope halve liter. Als het niet zo goed gaat, staan we de helft van de tijd bibberend aan de kant van de weg, of hangen we lusteloos tegen de gevel van een Duits tankstation. Als ik niet bevroren of overreden ben, bericht ik morgen hoe het ging, hier en op www.volkskrantreizen.nl/neeltje

Nu eerst maar eens een kartonnen doos verknippen en bordjes maken. De bestemmingen? Apeldoorn, Enschede, Osnabrück, Hannover, Leipzig en dan uiteindelijk Praag. En dan maar hopen dat we er tussendoor geen meer hoeven te schrijven.