Slecht nieuws

De Rails gaat verdwijnen. Althans, de hippe Rails die nu eens in de twee maanden in de bagagerekken in de intercity’s ligt, is binnenkort niet meer. De NS vinden dat het blad niet goed genoeg aansluit op de brede lezersgroep die met de trein reist. Het is te avantgardistisch. En dat kan ik op zich wel begrijpen.

Want Rails is een van de weinige, niet peperdure, bladen, waar jonge schrijvers en kunstenaars de kans krijgen hun werk te laten zien. Waar nog ruimte is voor ellenlange reportages over treinreizen in the middle of nowhere en waar pagina’s lang de meest ondraagbare, maar oh zo mooie mode gepresenteerd kan worden. Waar je op zoek kan gaan naar je liefde, maar ook kan lezen over het favoriete boek van een Bekende Nederlander.

Die tijd is dus voorbij. Rails wordt mainstream. Ik baal ervan, want hoewel nog zo op de kaft staat dat Rails in de trein hoort, neem ik ‘m stiekem altijd mee naar huis. Om ‘m helemaal, van A tot Z te kunnen lezen. Want dat lukt je zelfs niet in de langste treinreis. Mijn voorstel aan de NS is dan ook om de Rails gewoon te laten bestaan, al was het maar zodat ik dan ooit echt nog eens mijn droombaan kan gaan realiseren, en dan ook elke maand NS-ledenblad Spoor in de trein te leggen, waarin lekker reclame gemaakt kan worden en de ouderen kunnen worden verleidt met fijne NS-fietstochten. Maar laat in godsnaam die fijne Rails bestaan.

————————————————————————————————

Het tijdschrift Rails van de Nederlandse Spoorwegen zal in zijn huidige vorm verdwijnen. Uit lezersonderzoek bleek dat een brede lezersgroep zich niet herkent in de huidige Rails. Het oudste relatiemagazines van Nederland was vanaf de jaren negentig een speelplaats voor jonge fotografen en vormgevers. “Eigenlijk werd het min of meer per ongeluk een hip blad voor de avant-garde”, zegt Bonita van Lier, bladmanager NS. Adjunct-hoofdredacteur van Rails, Sylvia Meijer, vindt het jammer dat NS stopt met de huidige spoorglossy. “Ik ben bang dat NS er nu een echt pr-blad van wil maken.” Binnenkort presenteren verschillende uitgeverijen een nulnummer. Het is onbekend wanneer de nieuwe Rails verschijnt, volgende maand verschijnt Rails in zijn huidige vorm voor het laatst. (Villamedia.nl)