SOS-Kinderdorpen

Ik probeerde ze al de hele middag te vermijden: de jongens en meisjes die mij geld willen aftroggelen voor Het Goede Doel. ‘Dag mevrouw, heeft u een minuutje?’, ‘Mevrouw, ik mag u vast wel even iets vertellen over…’, ‘Ja, jou moest ik net hebben!’, ‘Heb je weleens gehoord van..?’ Nee. Nee! NEE!
Ik sponsor MS Research al. En Care en de Cliniclowns. En ik heb een proefabonnement op Trouw en NRC.next. Allemaal door deze opdringerige jongemensen op straat. Ik kon ze niet weerstaan. Vooral de blonde jongens met grote blauwe ogen niet, die de boodschap zó wisten te brengen dat ik er met alle liefde met open ogen intuinde. En ook de geitenwollen sokkige meisjes niet, die zich als een pitbull in mij vastbeten, zodat ik uiteindelijk zuchtend overstag ging, puur en alleen om van het gezeur af te zijn.
Ik wist al een tijdje dat het zo niet langer meer ging. Ik moest mezelf tegen mezelf in bescherming gaan nemen. Want ik heb zelf geen rode cent. En bovendien is het natuurlijk ook van de zotte dat je niet alleen op elke straathoek, maar gewoon overal in de binnenstad, aangesproken wordt op je schuldgevoel. Blijf uit mijn buurt, wil ik het allerliefst roepen. Misschien moet ik maar een sticker met die tekst op mijn jas plakken. Want dan heb ik hopelijk nooit meer last van de snol die mij vanmiddag vroeg of ik een minuutje tijd had. Ik stond mijn fiets open te maken en was dus een makkelijk doelwit (Ook zoiets! Zelfs tussen de fietsenrekken ben je niet veilig! Ik was weerloos! Ik stond er noodgewongen! Blijf in ieder geval dán weg!). Ik had allang gehoord voor welk doel ze mijn geld nodig had en dus zei ik vriendelijk doch beslist: ‘Altijd, maar niet voor SOS Kinderdorpen’. Waarop het kind me aankeek alsof ik haar zojuist voor melaats had uitgemaakt. ‘Nou, dan houdt het op, hè?’, zei ze hooghartig en draaide zich op haar hakken om. Jezus hee! Alsof het mijn schuld was! Ze keek me aan alsof ik persoonlijk verantwoordelijk was voor al het leed in de wereld en dan met name voor het hare. Hallo!? Omgekeerde wereld!?

Waah. Ik ben er nog boos over. Weg met die lui! Kan iemand een sticker voor me drukken?

Overigens wil ik wel even benadrukken dat ik niks tegen goede doelen als SOS Kinderdorpen heb. Heus niet. Maar ik bepaal zelf wel of ik ze wil steunen of niet.