88 cent

Ik kreeg een loonstrook van mijn vorige werkgever. Na mijn ontslag had ik nog 7,56 euro van hem tegoed. Precies 3.5 biertje, zou mijn broertje zeggen. Fijn.

Het was een heel gewone loonstrook, netjes in drieën gevouwen, in een langwerpige envelop met een raampje erin. En met een vreemde zwarte stempel, een soort stippenpatroon, op de plek waar normaal gesproken de oranje stempel zit. Of een postzegel. ‘Frankering gecontroleerd’, luidde de tekst boven het stippenpatroon. No. 090826.012531. Prima. Lekker doen TNT.

Maar tussen de krant, de Hollands Diep (ja, ik lees intellectuele bladen en dat schrijf ik dus expres ook op) en de andere post kwam echter ook een kaart tevoorschijn. ‘Porto’ stond er met grote letters op. ‘U hebt onvoldoende gefrankeerde post ontvangen of verzonden. Wij begrijpen hoe belangrijk het is om post in goede orde te ontvangen, daarom hebben we het desbetreffende poststuk toch verzonden. We verzoeken u de verschuldigde verzendkosten alsnog te betalen.’ Goh. Wat meedenkend van TNT.

Ik moet echter 88 cent betalen, ipv de 44 cent die er eigenlijk op hoort. Strafporto, wist de mevrouw van de TNT Klantenservice, die ik, nieuwsgierig als ik ben naar de zin van dit soort Hollandse taferelen, even had gebeld, mij te vertellen. Gewoon te voldoen door de sticker aan de achterkant van de kaart eraf te halen, er twee postzegels op te plakken en verder niet te zaniken.

Maar, vroeg ik met mijn meest -ik-zoek-dit-uit-voor-de-maatschappij-en-wellicht-heb-ik-er-in-mijn-werk-nog-iets-aan-en-ik-ben-zelf-dus-geen-verontwaardigde-zeurende-burger-stem: ‘Mijn baas heeft dit verstuurd. Die vergat er een postzegel op te plakken. Waarom verzenden jullie de strafportokaart niet aan hem?’ Omdat, en dat had ik natuurlijk zelf kunnen bedenken, op veel enveloppen geen afzender meer staat (terwijl dat dus gewoon zo hoort!!) en TNT ervan uitging dat de ontvanger van de brief wél weet van wie die komt. ‘Dan kunt u dus met diegene in overleg over het betalen van de portokosten’, aldus de TNT-mevrouw. Juist.

Dus DAG Media B.V., ik wilde graag een afspraak maken voor een onderhoud. Ik wil graag iets met jullie overleggen. Over 88 cent…

P.S. Vroeger had je tenminste nog van die strafporto-briefjes, die je gewoon kon negeren. Nou, deze kaart zag er dus totaal onnegeerbaar uit.