Ode aan Twente

Vanmiddag hoorde ik Daniël Lohues, de zanger van Skik die ook alleen hele mooie albums maakt, bij Spijkers met Koppen op Radio 2. Daniël komt uit Drenthe en heeft net een nieuw album uit: Allenig (alleen die titel al, geweldig toch?). Hij zingt in het Drents. Ik krijg daar altijd een beetje de kriebels van, omdat het Drents best een beetje lijkt op het Achterhoeks en Twents, de talen van mijn jeugd. Zoals Daniël het Drentse land beschrijft, zo voelen de Achterhoek en Twente voor mij. In het lied Beste Koningin vraagt Lohues aan onze koningin of Drenthe niet uitgeroepen kan worden tot HET platteland van Nederland. Lees maar:

Beste koningin
Ik gao ‘n liedtie zingenter ere van joen komst
Naor dizze hoek van ‘t land
Beste Koningin
wat zöl Ie der van vinden
öm inplaats van naor ‘n lofzangte lustern naor ‘n plan?
Want ok ik heb zitten denken
over hoe ‘t giet met Nederland
‘t giet hier volgens mij net eben te hard
‘t Hiele land is bezig
te veranderen in bedriebenpark
Bouwland wordt bouwgrond veur de stad
Moch der ooit besleuten worden
dat der ien provincie komp
waor ‘t platteland echt plat blieben mag
Stel joe veur ‘t giet echt deur
de regering giet der veuren, beste Koningin,
stel de keuze ligt bij U;

Laot ‘t dan Drenthe wezen

ons aole Drenthe wezen
De leste plek in ‘t landwaor ‘t stille wezen mag
Laot ‘t dan Drenthe wezen
Ons mooie Drenthe wezen‘n plek veur de lesten zoas wij

Gevonden op www.lohues.nl Hier kan je ook een stukje horen.

Het is een verschrikkelijk mooi liedje. Maar ik zou er toch graag voor pleiten, omdat ik de provincie best een beetje ken, om het woordje ‘Drenthe’ in het refrein te vervangen door Twente. Want als het ergens stil en mooi is, dan is het in Twente. Of de Achterhoek, maar dat past niet in het metrum. Want Drenthe is helemaal niet zo mooi. Heel erg plat en heel erg leeg. Met weinig bos en veel hei, hunebedden en sloten. In Twente en de Achterhoek is er overal bos, er zijn weilanden, slootjes, mooie dorpjes met prachtige boerderijen en je hebt er natuurlijk het fameuze coulissenlandschap. Ga er maar eens kijken.

Als ik zanger was, en liedjes kon schrijven, schreef ik een prachtige en breekbare ode aan de Achterhoek. Nog mooier dan Lohues deed over Drenthe. En vooral nog mooier dan ik hier deed. Maar ga, voordat ik zover ben, zeker eens bij Daniël Lohues kijken. Want hij is geweldig!