Licht aan, daar kun je mee thuiskomen

Je kent ‘m wel, de reclame van Veilig Verkeer Nederland (of was het nou 3VO?) met de jongen die, bij gebrek aan fatsoenlijk licht, een schemerlamp op zijn fiets gemonteerd heeft en dan de stem van Tatum Dagelet die ‘Licht aan, daar kun je mee thuiskomen’ in de microfoon hijgt. Een spotje om ons allemaal het licht te laten zien. Om aan onze fiets te hangen, om precies te zijn.

Het licht op mijn fiets is ook altijd kapot. Op mijn huidige fiets zit niet eens een voorlamp. En ook geen achterlamp zie ik nu. Een tijdje geleden dacht ik inventief te zijn, en monteerde een zaklamp op mijn stuur met postbodelelastieken. De politieagent vond het creatief en ik kreeg net geen bon, maar hij zou het op prijs stellen als ik mijn fiets even naar de fietsenmaker zou brengen om het licht te laten repareren. Veel te duur, dacht ik, dus ik toog naar de Hema om daar van die superhippe LED-lampjes te gaan kopen. Niet die grote die je in zevenendertig standen kunt laten knipperen, maar van die kleintjes, aan een elastiekje, zodat je ze erg handig aan je fiets kunt hangen. Op de hoek van de straat werd ik al aangehouden. Die lampjes mochten niet. Ze waren te klein, en het voorlicht was te wit en te fel. Ik kreeg geen boete, maar ben onmiddellijk teruggegaan naar de Hema om de kleine lampjes te gaan ruilen voor de grote knipperlichten. Op de vraag waarom de Hema fietslampjes verkocht die van de wet en barse politieagenten niet mogen, antwoordde de Klantenservicejongen schouderophalend dat hij nog nooit klachten had gehad. En dat was het.

Grote knipperlichten had ik nu. De rode hang ik altijd aan een stangetje onder mijn zadel, de gele aan mijn jas of de band van mijn tas. Maar nu las ik gisteren in Het Parool en De Volkskrant, dat dat dus helemaal niet mag van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, fietslampjes aan je lichaam. Dat kost je 20 euro. Maar de politie Amsterdam heeft toegegeven mensen met lampjes aan hun jas of tas niet te bekeuren, want ze zijn er allang blij dat er lampjes worden gedragen! Ook de Utrechtse politie lijkt met zijn hand over het hart te strijken, want ik ben sinds mijn knipperlichten nooit meer aangehouden. De lampjes zijn dan ook succesvol: in 2003 gebruikte 49% van de fietsers los licht, en dat is nu al 64% geworden.

Helaas denkt het ministerie dat deze stijging het gevolg is van de geweldige reclamecampagne met de schemerlamp en Tatum. Maar ik kan je vertellen dat dat een enorme leugen is. Het feit dat meer mensen licht zijn gaan dragen op hun fiets komt niet door de reclame, het komt ook niet doordat mensen graag gezien willen worden in het donker of zichzelf graag laten zien en het heeft er ook niks mee te maken dat mensen zich graag veiliger voelen. Het komt gewoon omdat je op een willekeurig nachtelijk ritje naar de stad, minimaal drie politiecontroleposten moet passeren. Die doodleuk alledrie een boete van 20 euro uitschrijven. Dus dan kijk je wel uit zonder licht. Wat overigens erg prettig en vooral ook heel veilig is. Maar een goed gevolg van een succesvolle reclamecampagne? Nee.